2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kötelezővé lehetne tenni az elektronikus hulladékok újrahasznosítását?

Egy jelentés szerint az Európai Unió tagállamai számára elő kellene írni az elektronikai cikkekből keletkező hulladék újrahasznosítását, a felvetés gyakorlati megvalósítása azonban számos nehézséggel járna.

A sikert korlátozó tényező például a fogyasztói magatartás, tekintve, hogy számos felhasználónak egyáltalán nem áll szándékában újrahasznosítani a már nem használt elektronikai terméket – idézi a New Scientist elemzését a Mandiner.

Mint Andy Abbot, az egyesült királyságbeli University of Leicester kutatója rámutat:

„becslések szerint már most több, a technológia szempontjából kulcsfontosságú fém lapul a fiókokban, mint amennyi a bányákban fellelhető”.

Márpedig hiába fejlesztjük az újrahasznosítás technológiáját, amíg az emberek nem gyűjtenek több elektronikus hulladékot, jelentős előrehaladásról nemigen beszélhetünk. A már létezők mellé új begyűjtési modellek kidolgozására, és a hulladék exportjának tiltására is szükség lenne a szakemberek szerint sikerhez. Ugyanakkor az új technológiák kidolgozását, az újrahasznosítást elősegítő gyártást és a másodlagos nyersanyagok felhasználását kedvező szabályozói környezettel is lehetne bárotítani.

Ha minden akadály elhárul, és a törvénytervezet átmegy, a kritikus nyersanyagok újrahasznosítása az Európai Unióban a blokkon kívüli országokat is hasonló lépésre sarkallhatja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam