2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kötelezővé lehetne tenni az elektronikus hulladékok újrahasznosítását?

Egy jelentés szerint az Európai Unió tagállamai számára elő kellene írni az elektronikai cikkekből keletkező hulladék újrahasznosítását, a felvetés gyakorlati megvalósítása azonban számos nehézséggel járna.

A sikert korlátozó tényező például a fogyasztói magatartás, tekintve, hogy számos felhasználónak egyáltalán nem áll szándékában újrahasznosítani a már nem használt elektronikai terméket – idézi a New Scientist elemzését a Mandiner.

Mint Andy Abbot, az egyesült királyságbeli University of Leicester kutatója rámutat:

„becslések szerint már most több, a technológia szempontjából kulcsfontosságú fém lapul a fiókokban, mint amennyi a bányákban fellelhető”.

Márpedig hiába fejlesztjük az újrahasznosítás technológiáját, amíg az emberek nem gyűjtenek több elektronikus hulladékot, jelentős előrehaladásról nemigen beszélhetünk. A már létezők mellé új begyűjtési modellek kidolgozására, és a hulladék exportjának tiltására is szükség lenne a szakemberek szerint sikerhez. Ugyanakkor az új technológiák kidolgozását, az újrahasznosítást elősegítő gyártást és a másodlagos nyersanyagok felhasználását kedvező szabályozói környezettel is lehetne bárotítani.

Ha minden akadály elhárul, és a törvénytervezet átmegy, a kritikus nyersanyagok újrahasznosítása az Európai Unióban a blokkon kívüli országokat is hasonló lépésre sarkallhatja.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam