2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ műanyaghulladékának fele húsz cégtől származik

A legtöbb egyszer használatos műanyaghulladék az ExxonMobile-tól származik: az amerikai olajvállalat önmagában 5,9 millió tonna hulladék keletkezéséhez járul hozzá. De a szintén amerikai  Dow és a kínai Sinopec olajcég is 5 millió tonna felett állít elő ilyen műanyagot, amit számos, nagy presztízsű bank finanszírozása tesz lehetővé.

Az adatokat a Wood Mackenzie energiaipari kutatócég, a London School of Economics és a Stockholm Environment Institute összesítette tanulmányában, a Világ műanyaghulladék-gyártóinak indexében – írta a Guardian alapján a 444.hu.

A listán szereplő vállalatból tizenegynek Ázsiában van a központja, négynek Európában, három Észak-Amerikában, egy-egy pedig Latin-Amerikában és a Közel-Keleten található. 

Ők adják együtt a világban megtalálható műanyaghulladékok 55 százalékát.

Az egyszer használatos műanyagok jelentős részben fosszilis alapanyagokból készülnek, ezzel nagyban hozzájárulnak a klímaválsághoz. Ráadásul ezeket a legnehezebb újrahasznosítani: a tanulmány szerint mindössze 10-15 százalékukból válik újra alapanyag.

Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam