2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez

Ha már lakossági szinten annyit elérünk, hogy a háztartásokban kevesebb hulladék keletkezzen, akár azáltal, hogy csökken a fogyasztás mértéke, akár azzal, hogy a keletkezett hulladékot újrahasználják vagy megfelelően gyűjtik, már hatalmas lépést tettünk egy zöldebb élet kialakítása felé – vallja Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség ügyvezetője.

A HybridCycle egy magyar fenntarthatósági ügynökség, mely a TerraCycle közösségi hulladékgyűjtési kezdeményezés licencének a kizárólagos tulajdonosa hazánkban és további hét országban.

Céljuk, hogy megtalálják a szemét feldolgozásának és újrahasznosításának legjobb, legkreatívabb metódusait.

Ezáltal olyan ipari dizájntermékek születhetnek, amelyek jól szemléltetik a hulladék újrahasznosításában rejlő lehetőségeket.

Az egyéni döntés fontos, de magában kevés

A körforgásos gazdaság élharcosa, Tom Szaky a tudatos vásárlói döntések jelentősége mellett a nagyvállalatok szemléletváltásának jelentőségét is hangsúlyozza.

„Mi is folyamatosan várjuk környezetük iránt felelős vállalatok, önkormányzatok és közintézmények jelentkezését, akik az így létrejövő projektek eredményeit újrahasznosított tárgyakban, illetve művészeti programokban láthatják viszont”

– húzta alá az NRGreportnak Erdélyi Szabolcs. 2020-tól Tom Szaky a HybridCycle-lel közösen dolgozik azon, hogy a szélesebb körű edukáció, a célirányos kommunikációs projektek és a figyelemfelkeltő trash art hatására sikeresebb, nagyobb tömegeket megmozgató, az érintett vállalatokat nagyobb arányban bevonó fenntarthatósági program valósuljon meg hazánkban.

A HybridCycle az észak-balatoni régióban júniustól öt programot indít el, köztük egy fenntarthatósági workshopot strandokon. Emellett három észak-balatoni helyszínen magyar és nemzetközi művészeket látnak vendégül hat hónapon keresztül, hogy hulladékból műalkotásokat készítsenek; illetve egy 10 napos nemzetközi művészeti alkotótáborra is sor kerül.

Ősszel pedig idén már harmadszorra rendezik meg Budapesten a Waste Revolution elnevezésű konferenciát, mely a hétköznapi élet és a fenntarthatóság kapcsolatának témái köré épül.

Neked ajánljuk
Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam