2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc

Kávézaccból és műanyagból hozott létre új, 3D-nyomtatáshoz használható műanyagot a Miskolci Egyetem két anyagmérnöke.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga kávézás közben gondolt bele, hogy mennyi kávézaccot dobunk ki, pedig valójában egy egészen hasznos anyagról van szó – idézi az egyetem közleményét a Telex.

El is kezdtek gondolkozni az újrahasznosíthatóságán, így egy biológiailag lebomló polimerrel összekeverték, amivel egy új anyagot hoztak létre.

„Használható dizájnertermékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is. Előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat”

– írja az egyetem. A két mérnök az anyaggal PLAnt csapatnéven bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba, és az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen különdíjat kaptak.

Forrás: Miskolci Egyetem (University of Miskolc)/youtube.com
Neked ajánljuk
Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam