2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc

Kávézaccból és műanyagból hozott létre új, 3D-nyomtatáshoz használható műanyagot a Miskolci Egyetem két anyagmérnöke.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga kávézás közben gondolt bele, hogy mennyi kávézaccot dobunk ki, pedig valójában egy egészen hasznos anyagról van szó – idézi az egyetem közleményét a Telex.

El is kezdtek gondolkozni az újrahasznosíthatóságán, így egy biológiailag lebomló polimerrel összekeverték, amivel egy új anyagot hoztak létre.

„Használható dizájnertermékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is. Előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat”

– írja az egyetem. A két mérnök az anyaggal PLAnt csapatnéven bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba, és az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen különdíjat kaptak.

Forrás: Miskolci Egyetem (University of Miskolc)/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam