2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc

Kávézaccból és műanyagból hozott létre új, 3D-nyomtatáshoz használható műanyagot a Miskolci Egyetem két anyagmérnöke.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga kávézás közben gondolt bele, hogy mennyi kávézaccot dobunk ki, pedig valójában egy egészen hasznos anyagról van szó – idézi az egyetem közleményét a Telex.

El is kezdtek gondolkozni az újrahasznosíthatóságán, így egy biológiailag lebomló polimerrel összekeverték, amivel egy új anyagot hoztak létre.

„Használható dizájnertermékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is. Előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat”

– írja az egyetem. A két mérnök az anyaggal PLAnt csapatnéven bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba, és az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen különdíjat kaptak.

Forrás: Miskolci Egyetem (University of Miskolc)/youtube.com
Neked ajánljuk
A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam