2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra felvette a harcot a hulladékkal a vízügyi géplánc

Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot sodor magával.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a csapadékos időjárás következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. A szennyezés elhárítására ismét munkába állt a vízügy hulladékmentesítő géplánca, ezúttal a Szamos menti Olcsván.

Az OVF munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosításra szelektálják.

Csütörtök reggel már percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón. A tájékoztatás szerint eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól tisztították meg a Szamost. Az OVF közlése szerint a 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot már hetedik alkalommal használják.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és a gátőrökkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását. A munkagéplánc pedig mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Szamoson.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook-oldalán május 22-én videóban mutatta be a munkálatokat:

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam