2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Románia felveszi a harcot a „szemétmaffiával”

Jelentős biztonsági erők bevonásával, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében illegális hulladékégetőkön ütöttek rajta csütörtökön a román hatóságok a Calarasi megyei Sarulestiben. 

Az akcióról tudósító hírtelevíziók beszámolói szerint a 800 lakosú dél-romániai településen csaknem mindenki ócskavas- és színesfémgyűjtésből él, hulladékot gyűjt, válogat és éget. Lázadásuktól tartva a környezetvédelmi őrség 23 felügyelőjét 180 csendőr és 65 rendőr és a belügyminisztérium egy helikoptere kísérte el a bevetésre.

A falu utcáin hegyekben áll a szemét, szétszedett háztartási gépeket, autóbontókból származó hulladékot látni mindenütt, a településen pedig szinte folyamatosan veszélyes anyagokat égetnek, amelynek füstjét gyakran a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályára sodorja a szél.

A falusiak arra panaszkodtak, amikor a hatóságok elkezdték teherautókra rakodni az általuk összegyűjtött többtonnányi hulladékot, hogy megélhetésüktől fosztják meg őket. A miniszter azt ígérte:

segítségükre lesz abban, hogy a hulladékgyűjtést és -válogatást törvényes keretek között, a környezetvédelmi szabályozást betartva folytathassák.

A sarulesti hatósági fellépést jelzésnek is szánták a környezetszennyezést bűnszövetkezetekbe tömörülve, üzletszerűen űző „szemétmaffia” számára – mutatott rá a tárcavezető.

Romániában nemcsak a belföldön termelt hulladék – többnyire félreeső térségekben, minden óvintézkedés nélkül történő – „eltüntetése” számít jövedelmező üzletnek a szemétmaffia számára. Az utóbbi két hónapban a határrendészet szinte napi rendszerességgel számol be arról, hogy veszélyes hulladékot tartalmazó konténereket leplezett le a határátkelőkön, vagy a konstancai tengeri kikötőben, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak.

A román média szerint gyakori, hogy nyugati, fejlett országokban működő cégek veszik igénybe a Romániában működő szemétmaffia „szolgáltatásait”.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam