2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „világ végére” is eljut a hulladék

Egy friss kutatás alapján a Csendes-óceán déli részén lévő Henderson-szigetet, de az Indiai-óceánban található, Ausztráliához tartozó Kókusz-szigetek partjait is jelentősen mértékben sújtja a mikroműanyag-szennyezés.

A Tasmániai Egyetem és a londoni Természettudományi Múzeum munkatársai kutatásukban a tengerparti üledék napi hőmérséklet-ingadozásait vizsgálták. A műanyaggal összefüggő hőmérséklet-emelkedés ugyanis pusztító hatással lehet a meiofaunára, a tengerparti üledékben élő szervezetekre – ismertette a The Guardian alapján a Greendex.

A Journal of Hazardous Materials című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint az olykor egyébként lakatlan szigetek strandjain

négyzetméterenként 3 kg műanyagot is találtak.

A meiofauna – beleértve a gerincteleneket és a férgeket – létfontosságú szerepet játszik a trópusi part menti ökoszisztémákban, például a talaj karbantartásában, de  a vonuló parti madarak számára is fontos táplálékforrást jelentenek. Amikor a műanyag felhalmozódik, létrejön egy szigetelőréteg, ami gyorsan olyan szintre emeli a hőmérsékletet, hogy az valószínűleg alkalmatlanná válik a legtöbb állat számára – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Jennifer Lavers.

Lavers szerint a szélsőséges hőség miatt part menti „holt zónák” jöhetek létre. A tengeri teknősök szintén érintettek, mert a melegebb hőmérséklet több nőstény utódot eredményez, ez pedig veszélyezteti a populációt.

Látszólag idilli homokos part a Henderson-szigeten Fotó: Ron Van Oers/Wikimedia Commons/CC BY
Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam