2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A beltéri komposztálás kényelmes és játékos is lehet

A Budapesti kukáknak körülbelül 40 százaléka olyan organikus hulladékkal van tele, amelyekkel tápanyagot lehetne generálni. Akiknek nincs kerti vagy erkélyre kitehető megoldásra lehetőségük, azoknak léteznek már beltéri fejlesztések, de azok kicsit körülményesebbek és időigényesebbek, így nem mindenki számára működőképesek – hívta fel a figyelmet a Compocity, egy forradalmi beltéri komposztáló megálmodója. 

„Fejlesztésünk egy beltéri rendszer, amely a környezeti nevelésben és a szemléletformálás kialakításában nyújt aktív segítséget. Legyen szó irodai dolgozókról, oktatási intézményekről vagy éppen vendéglátóhelyekről. Megoldásunkkal minden közösség aktívan hozzájárulhat az élhetőbb és zöldebb városi környezet megteremtéséhez” – hangsúlyozta a Compocity társalapítója, ötletgazdája és vezérigazgatója, Pancsa Emese Zsuzsanna a Trend FM műsorában.

A Compocity csapata azon dolgozik, hogy a beltéri komposztálást játékosan egyszerűvé és szerethetővé tegye – eszközükkel a közösségek mindennapi rutinjába is beilleszthetővé válik a szerves hulladékok hasznosítása.

„A kerti gilisztákkal történő komposztálás esetében elég specifikus a lista, hogy mi kerülhet a komposztba. Ezzel szemben a mi módszerünk a tradicionális japán eljárásnak az átalakítása. Mi mikroorganizmusokat használunk, ennek köszönhetően ugyanabban a térfogatban nem kell biztosítani a földet, az élő közeget, hanem egy az egyben meg lehet tölteni az eszközt hulladékkal. A Compocityben egy légmentes eljárás során zsilipes rendszer segítségével adagoljuk hozzá a mikroorganizmust a hulladékhoz” – írta le a rendszer működését Pancsa Emese Zsuzsanna.

Forrás: Compocity/youtube.com

A növények táplálására szolgáló fermentált anyag gyakorlatilag két hét alatt elkészül. A folyamat során kicsapódó nedvességet, vagyis a komposztteát a 60 centi átmérőjű, gömb formájú okoskuka lábaiban gyűjtik össze, ami a közösségek zöld növényeinek teljesen új, helyben lévő tápanyagellátását tudja biztosítani.

A készülékbe számos szenzort elhelyeztek, amelyek segítségével egyrészt visszajelzéseket tudnak adni a komposzt minőségéről, másrészt az applikáción keresztül monitorozni tudják a személyes és a közösségi hozzájárulásokat, ami játékos küldetések szervezésére is lehetőséget ad.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: iotzona.hu
Vissza
Hírfolyam