2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Júliustól számos egyszer használatos műanyagtól megszabadulunk

Július 1-jétől tilos lesz forgalomba hozni egyebek mellett az egyszer használatos polisztirol ételesdobozokat és poharakat, illetve a műanyag evőeszközöket.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a tilalom vonatkozik a műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika); tányérok;
szívószálak; italkeverő pálcikák; léggömbökhöz való pálcák forgalmazására is.

Betiltásra kerülnek a polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók is, „különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál; polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, beleértve a tetőt, kupakot, fedelet is.”

De 2023. január 1-jétől tilos lesz a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala is, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Fotó: Chemist 4 U/flickr.com/cc by

Már júliustól tilos lesz „azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti” is, kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint 50 mikronnál vékonyabb, így a vastag, sokszor használható műanyag zacskókra a rendelet nem vonatkozik .

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam