2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csomagolási hulladék kezelése nemcsak kihívást, de lehetőséget is jelent

A Roland Berger nevű német stratégai tanácsadó cég friss tanulmánya a csomagolási hulladékokkal, azok fenntarthatóságával és a világszerte jellemző tendenciákkal foglalkozik.

A vállalat közleményét idézve a Greendex rámutat: percenként körülbelül egymillió műanyag palackot vásárolnak az emberek világszerte, így csak ebből évente 500 milliárd darab válik hulladékká. Ehhez képest ezeknek csupán 15%-át hasznosítjuk újra.

A tanácsadó cég szerint ahhoz, hogy a mostani helyzeten változtassunk, a hatóságok és az ipar közötti szoros együttműködésre van szükség, mely során olyan régi/új megoldások kerülhetnek előtérbe, mint az italcsomagolásokra vonatkozó visszaváltási lehetőségek vagy a körforgásalapú nézőpont érvényesítése a teljes értékláncban. 

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere hangsúlyozza:

azok a cégek, amelyek hamarabb válnak fenntarthatóvá, hosszú távon egy sokkal előnyösebb piaci helyzetbe kerülhetnek, hiszen amíg a kormányok szankciókkal és sürgető határidőkkel büntetik majd versenytársaikat, ők másra koncentrálhatják költségvetésüket, ezzel még nagyobb előnyt kialakítva.

A Roland Berger szerint minél előbb fektetnek a vállalatok a fenntartható csomagolási lehetőségekbe, annál hamarabb lezárható a probléma, és kihasználhatóvá válnak a fenntarthatósággal járó előnyök.

Ennek nyomán a cég ajánlásokat is megfogalmaz, melyek mentén a piaci szereplők sikeresen és hatékonyan csökkenthetik csomagolásaik környezetre gyakorolt hatását. Az ajánlások és további információk a tanulmányban elérhetők.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam