2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kémiai hasznosítás felé fordulnak a műanyaggyártók

A Plastics Europe, az Európai Műanyaggyártók Szövetségének bejelentése szerint az európai műanyaggyártók 2030-ig 7,2 milliárd eurót fektetnek kémiai újrahasznosításba.

A kémiai újrahasznosítás lehetővé teszi, hogy olyan – például többrétegű vagy erősen szennyezett – műanyag termékeket is újrahasznosítsanak, melyekkel a tradicionális mechanikai módszerek nem birkóznak meg.

A műanyagok kémiai vagy fizikai reakció általi kisebb molekulatömegű komponensekre, például monomerekre bontásán alapuló technológiával a máskülönben szeméttelepre vagy szemétégetőbe került műanyagok is új életet kaphatnak.

A szövetség szerint a 7,2 milliárd eurós befektetés mutatja a gyártók elkötelezettségét a hulladék csökkentése iránt. Meggyőződésük, hogy a kémiai újrahasznosítás a mechanikai megoldásokat kiegészítve hozzájárulhat az újrahasznosítási arány javításához. 

Markus Steilemann, az Európai Műanyaggyártók Szövetségének elnöke a beruházási bejelentés kapcsán leszögezte: „a kémiai újrahasznosítás gyökeres változást hoz, és egy kulcsfontosságú építőeleme a körkörös gazdaságnak.” Hangsúlyozta azonban, hogy a technológiában rejlő potenciál kihasználásához harmonizált és szilárd egységes piaci szabályozási keretrendszerre van szükség az Európai Unióban.

A kémiai hasznosítással kapcsolatos optimizmust ugyanakkor számos szervezet kritizálja a módszerrel járó magas energiafelhasználás és az alapanyag minőségromlása miatt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam