2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemét többsége nem a nyílt óceánon lebeg

A Berni Egyetem kutatócsoportja szerint a tengerekben lévő műanyagszemét 80 százaléka a partokra kerül vagy a part menti vizekben úszik.

A szakértők a világóceán áramlatain és becsléseken alapuló modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, mennyi műanyaghulladék kerül a vizekbe. Amennyiben a partokról és a vizek felszínéről nem gyűjtik össze a szemetet, a kutatók modellje szerint

az úszó hulladék 77 százaléka öt éven belül eljut a partokra vagy a part menti vizekbe.

A szemét ott gyűlik össze a partokon a legnagyobb arányban, ahol a legtöbb műanyag kerül a tengerekbe – állapította az Environmental Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány. Ez elsősorban Délkelet-Ázsiára, valamint a Földközi-tenger területére vonatkozik, ahol többek között a Nílus szállít sok szemetet a tengerbe.

A műanyag koncentrációja a kevésbé lakott területeken a legkisebb, például a sarkvidéki régiókban, Chile partjainál, Ausztrália partvidékének egyes részein. A szimulációk során az antarktiszi szárazföld mentes volt a műanyagtól.

A világ tengerpartjainak túlnyomó része műanyaggal szennyezett Fotó: pexels.com

Ugyanakkor az Egyesült Államok keleti részén, Japán keleti részén és Indonéziában a vizekbe kerülő műanyagszemét nagyobb valószínűséggel jut el a nyílt óceánba, mint máshol. „Ezeken a helyeken különösen hatékony lenne a műanyag összegyűjtése, mielőtt kikerül a nyílt vízre” – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Victor Onink.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam