2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Siófokon volt a European Recycling Tour magyarországi állomása

A környezetvédelmi világnap apropójából Európa-szerte 16 országban, 19 helyszínen valósult meg az „Every Can Counts” szervezet újrahasznosítási kampánya. A rendezvény magyarországi állomása Siófokon volt.

A European Recycling Tour 2021 célja, hogy felhívja az emberek figyelmét köztereink tisztán tartására, különös tekintettel arra, hogy a pandémia hatására jelentősen romlott a helyzet. Pedig a közterek tisztasága valamennyiünk érdeke, amit csak összefogással, közös erőfeszítéssel érhetünk el.

A kampány keretében Európa-szerte látványos megmozdulásokkal találkozhattak a vízpartokon, a nagyvárosok terein és a bevásárlóutcákban sétálók.

Mint a Világgazdaság cikkéből kiderül, az Every Can Counts 2020-ban, Európában végzett közvélemény-kutatása szerint bár a válaszadók több mint háromnegyede otthon mindig, vagy általában a szelektív gyűjtőbe teszi az üres italos fémdobozokat, otthonától távol már csak a válaszadók 48 százaléka jár el ugyanígy. Az európaiak 93 százaléka örömmel venné, ha több szelektív hulladékgyűjtő lenne az utcákon, közterületeken, parkokban, vízpartokon és kirándulóutakon. 

Siófok mindent megtesz a fenntartható turizmusért, az élhetőbb és tiszta városért, így örömmel csatlakozott a nemzetközi eseménysorozathoz. A város képviseletében a sajtótájékoztatón Bardócziné dr. Molnár Anita alpolgármester beszélt a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, a fenntarthatóság fontosságáról és arról, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy az utánunk következő generációnak is épségben megmaradjon a bolygónk.A European Recycling Tour idei helyszínei Fotó: Every Can Counts/facebook.com

Az aktivisták a kampány fő üzenetét különböző látványos akciókkal – közterületi játékokkal, táncokkal és az Instagram révén világhírűvé vált, fémdobozokból készített szivárványos installációkkal – mutatták be. Siófokon az Aranyparton találkozhattak az érdeklődők a dobozgyűjtő aktivistákkal, s megcsodálhatták többek között a nemzetközileg is ismert és elismert alkotók – Csernatony-Lukács László, illetve Szabó Ágnes, Verebics Ágnes, Void Gergely, Orosz Richárd és Németh Zoltán, MNU – alumínium italosdobozok által inspirált műveit.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: delipart.com
Vissza
Hírfolyam