2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízből kilenc magyar támogatja a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie – hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglaló szerint a nagyvállalatoknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a műanyagok túlhasználatának megfékezésében.
A műanyagot nem lehet betiltani, használatát azonban korlátozni kell, az értékes műanyaghulladékot pedig nyersanyagként minél nagyobb arányban kell visszavezetni a körforgásos gazdaságba – hangsúlyozta az intézet.

Az elemzés szerint fontos lépés az a kormányrendelet, amely korlátozza bizonyos egyszer használatos műanyag termékek, például evőeszközök, szívószálak, fültisztító pálcikák, egyes bevásárlótáskák, szatyrok forgalmazását. Szintén július 1-jén lép életbe a törvény, amelynek következtében az uzsonnás vagy kiflis műanyag zacskók kilogrammonkénti termékdíja 57 forintról 1900 forintra emelkedik.

Az intézkedések illeszkednek abba a koncepcióba, hogy az emberek helyett a szennyező vállalatok legyenek felelősek a klíma- és környezetvédelemért

– jelezte a Klímapolitikai Intézet. Mint írják, a műanyagok alkalmazásának törvényi korlátozása már az 1970-es években felmerült, az ágazati érdekérvényesítés nyomán a szabályozási kísérletek azonban elhaltak. A műanyag túlhasználatával kapcsolatban akkor is, és még ma is a vásárló egyéni felelősségét hangsúlyozzák, bár leginkább a nagyvállalatok, és nem a fogyasztók tudják mérsékelni a műanyagok előfordulását azok helyettesítésével.

A Századvég 2020-as, az EU 27 tagállamára és az Egyesült Királyságra is kiterjedő, Európa Projekt nevű kutatása alapján megállapítható, hogy a kérdésben összeurópai konszenzus rajzolódik ki. Az európaiak 81 százaléka egyetért az állam környezetszennyező vállalatokkal szembeni határozott fellépésével, Magyarországon ez az arány 83 százalékot ért el – közölte a Klímapolitikai Intézet.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam