2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el. A maszkok és kesztyűk használatának drasztikus növekedése, valamint az újrahasznosítási programok csökkenése veszélyezteti a tengereket, óceánokat.

Annak ellenére, hogy a műanyag termékek jelentős szerepet játszottak az emberek védelmében a koronavírus-járvány idején, a személyi védőfelszerelések széles körű használata hatalmas zavarokat idézett elő az ellátási láncban és a hulladékártalmatlanítási rendszerben. Milliónyi eldobott, egyszer használatos műanyagot (maszkot, kesztyűt és kis dobozos kézfertőtlenítőket) találunk a környezetünkben.

Eleinte úgy tűnt, hogy a globális járvány megoldás lehet számos környezeti problémára. A levegő minősége jelentősen javult világszerte. Korábbi adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban négy százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Ugyanakkor ez a pozitív változás nem mondható el az óceánokról, amelyeket az utóbbi hónapokban súlyosan sújtott a megsokszorozódott műanyag gyártása.

A pandémia havonta 129 milliárd arcmaszk és 65 milliárd kesztyű használatát váltotta ki. Ha összefűznénk az összes már legyártott maszkot, és hozzáraknánk azokat, amelyeket előreláthatólag még legyártanak, akkor Svájc egész területét lefedhetnénk.

Számos környezetvédelmi szervezet fejezte ki aggodalmát a folyókban, csatornákban és a tengerekben megjelenő arcmaszkok és gumikesztyűk miatt. A koronavírus-járvánnyal jött újfajta környezetszennyezésről egy francia csoport, az Opération Mer Propre is jelentést tett, amely rendszeresen dokumentálja a vizeknél végzett hulladékmentesítő műveleteket. 

Májusban kiadott jelentésük szerint minden alkalommal, amikor megtisztítanak egy területet, gumikesztyűket és a járvány elleni védekezéshez használt eszközöket találnak – meggyőződésük, hogy „ha nem változtatunk gyorsan, valódi ökológiai katasztrófát okozunk”.

A folyókba és óceánokba eljutó kesztyűk és maszkok különösen azért jelentenek veszélyforrást, mert könnyen összetéveszthetők a medúzákkal, amelyek a tengeri teknősök kedvenc ételei. A helyi környezetvédők ezért felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam