2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola

A The Coca-Cola Company első globális partnerként csatlakozott a természetes vizek tisztaságát óvó nonprofit szervezet, a The Ocean Cleanup folyóvízprogramjához.

A nemzetközi nagyvállalat és a technológiai egyesület egyedülálló összefogásának célja a Föld óceánjainak megtisztítása a műanyagszennyezéstől úgy, hogy a hulladékot már a folyókon felfogják – számolt be róla a Világgazdaság.

Folyóvizeink egészen a tengerekig, óceánokig hordják magukkal az útjuk során összegyűjtött hulladékot, ami így végül az állóvizekben köt ki és gyülemlik tovább. A probléma globális, így megoldása sem lehetséges helyi szinten, nem egy-egy adott közösség feladata, sem hatásköre: határokon átívelő összefogásra van szükség.

Ennek érdekében a Coca-Cola a globális méretéből és nemzetközi hálózatából adódó erőforrásainak egy részét az óceánokat tisztító The Ocean Cleanup nevű nonprofit szervezet munkájának támogatására fordítja.

A partneri megállapodás keretében a rotterdami székhelyű alapítvánnyal közösen a következő másfél évben világszerte tizenöt folyón telepítenek hulladékgyűjtő rendszereket, köztük a The Ocean Cleanup InterceptorTM nevű, félig önműködő, napenergiával hajtott folyamtisztító megoldásait.

A munkához hamarosan érkezik az Interceptorok új generációja Forrás: CNET/youtube.com

A The Ocean Cleanup Santo Domingóban (Dominikai Köztársaság) és Can Thóban (Vietnám) már telepített egy-egy Interceptor berendezést, e folyóknál a partnerek segítséget nyújtanak az összegyűjtött hulladék feldolgozásának, kezelésének kidolgozásában. Később a projektet további tizenhárom folyóra terjesztik majd ki.

A kezdeményezés célja továbbá mind az ipar, mind az egyének mozgósítása és bevonása a műanyagszennyezés kezelésébe, a világ óceánjaiba kerülő hulladék felszámolásába és a teljes ökoszisztéma, a növény- és állatfajok, valamint a vízkészlet megóvásába.

A felelősségvállalás jogos: a természetbe szivárgó szemét eredetét vizsgáló felméréseken ugyanis a Coca-Cola csomagolásai rendre dobogós helyen szerepelnek Fotó: Ivan Radic/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam