2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leginkább a csomagolóanyagok és a műanyag palackok szennyezik az óceánokat

Egy spanyol kutatás szerint az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italos palackok adják az óceánokba kerülő szemét elsődleges forrását.

A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kimutatták, hogy az óceánokat szennyező műanyagszemét 75 százalékát 10 termék adja, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szennyezésnek magánál a forrásnál kell véget vetni – számolt be róla a Napi.hu.

Az óceánok műanyagszennyezéséről készült eddigi legátfogóbb tanulmány világszerte 36 adatbázis 12 millió adatának elemzésére alapul. Az elemzésbe a három centiméternél nagyobb azonosítható termékeket vonták be, kizárták a mikroműanyagot és a kisebb műanyagdarabokat. A Cádizi Egyetem szakemberei vezette kutatás szerint

az egyszer használatos zacskók, műanyag palackok, élelmiszeres dobozok és csomagolóanyagok a leggyakoribb, tengereket szennyező termékek, amelyek az emberi szennyezés mintegy felét adják.

„Nem lepett meg minket, hogy a műanyag alkotja az óceáni szemét 80 százalékát, de az igen, hogy az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolásának ilyen magas az aránya” – idézte Carmen Morales-Casellest, a kutatás vezetőjét a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az elemzés kimutatta, hogy a legnagyobb szemétkoncentráció a partok mentén és a part közeli tengerfenéken található. A kutatók szerint a szelek és a hullámok sodorják a szemetet a partokhoz, ahol felhalmozódik a közeli tengerfenéken. A halászati eszközök, hálók, kötelek jelentős mértékben a nyílt óceánokban találhatók, ott azonban a műanyagszemét felét alkotják.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam