2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen

Románia sosem lesz Európa szemétdombja – fogadkozott Octavian Berceanu, a román környezetvédelmi őrség vezetője, miután Nagy-Britanniából importált, veszélyes hulladékot tartalmazó konténert találtak egy razzia során a konstancai kikötőben.

A parti őrséggel közösen végzett rajtaütés során többtucatnyi elektromos és elektronikus hulladékként összegyűjtött, kidobott háztartási gépet (hűtőszekrényeket, mosógépet, televíziókészüléket, mikrohullámú sütőt) fedeztek fel egy Vrancea megyei cég által „importált” konténerben.

Romániában a határrendészet szinte napi rendszerességgel számol be arról, hogy veszélyes hulladékot tartalmazó szállítmányokat leplezett le a határátkelőkön vagy a tengeri kikötőkben, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak.

Berceanu a razzia után tartott sajtóértekezleten azt mondta: az üzletszerű környezetszennyezés, a „szemétmaffia” megfékezéséhez a szankciók szigorítására van szükség. Példaként azt hozta fel, hogy míg Nyugaton bűncselekménynek minősül egy illegális szemétlerakat létrehozása vagy egy teherautónyi hulladék elégetése, addig Romániában ez csak kihágás, ráadásul legtöbbször olyan elkövetőket érnek tetten, akiken a kiszabott büntetéseket be sem tudják hajtani.

A kínai importtilalom életbeléptetésével Románia vált Nyugat-Európa szemétlerakójává Fotó: Vice/info Peace/youtube.com

A főfelügyelő szerint az illegális hulladékimport azonnali nyereség a szemétmaffia számára, hiszen Romániában legfeljebb tizedannyiba kerül a hulladék semlegesítése, mint Nyugaton. „És az még a jobbik eset, ha az importált hulladék egy szabványos hulladéktárolóba kerül, és nem a mezőn végzi, rögtön ott, a határ közelében” – mutatott rá Berceanu.

A kikötői razzián jelen lévő Teodor Nita, a konstancai táblabíróság ügyésze aláhúzta: Románia a szemétmaffia valóságos Eldorádója, és menthetetlenül a földrész szemétdombjává válik, ha nem számolja fel a környezetvédelmi törvény kiskapuit.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam