2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőbeli missziók sorsát is fenyegeti az űrszemét

A NASA igazgatója szerint nemcsak hogy veszélyes az űrszemét jelenléte az univerzumban, hanem szégyenteljes is, ahogyan az államok kezelik a helyzetet, beleértve az Egyesült Államokat is.

Bill Nelson úgy gondolja, hogy a világűrben felhalmozódott hulladékért csakis az emberiséget lehet okolni, és ha nem cselekszünk időben, ellehetetlenítjük a jövőbeni missziók sikerességét – számolt be a NASA igazgatójának CNN számára adott interjújáról a Liner.

Az Amazon és a SpaceX a jövőben több ezer új műholdat tervez Föld körüli pályára állítani, amivel tovább súlyosbodhat az űrhulladék problematikája. Nelson hozzátette, hogy

Kína is rengeteg szemetet hagyott az univerzumban, az elmúlt évek küldetései alkalmával nagyjából 350-550 kilométeres magasságban gyűltek össze az egységek maradványai, amelyek komolyan fenyegetik a Nemzetközi Űrállomást.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha valamilyen szinten szabályoznák a magáncégek tevékenységeit, ez viszont korántsem lesz egyszerű feladat, hiszen az erre irányuló törvények rendkívül lazák.

Nelson szerint emellett elengedhetetlen lenne együttműködni a kínai pártvezetéssel és űrügynökséggel annak érdekében, hogy minimalizálják az űrszemét mennyiségét az univerzumban, amivel elkerülhetnék a jövőbeni missziók sikertelenségét és az esetleges katasztrófákat.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam