2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 5 tonna hulladék gyűlt össze a II. Tisza-tavi PET Kupán

A környezetvédelmi verseny során különleges, védett vízi és szárazföldi élővilágú területek tisztultak meg, de a szennyezés mértéke miatt a szervezők még idén további akciókat terveznek a helyszínre.

Ismerős terepen eveztek a petkalózok a II. Tisza-tavi PET Kupán: két éve ugyanezt a Tiszafüred és Kisköre között elhelyezkedő, könnyen hajózható szakaszt tisztították. Az idei év eleji áradásokkal, főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladék azonban sok helyütt már a vízen evezve láthatóvá vált a szárazföld mellett, majd az ártéri erdőben kutatva egyes helyeken óriási szennyezés fogadta a résztvevőket – számolt be a versenyről a PET Kupa közleménye. 

Az idei első folyami pethajós versenyen  több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők – 1222 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza-tó!

A pethajók versenye a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) győzelmével zárult, ők összesen 253 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A díjazottak – a már hagyománnyá vált – újrahasznált anyagokból készült PET Kupákat vehettek át. A második helyezett a Budapest Bank által szervezett ÖkosaBB csapat végzett: a legszorgalmasabb legénységnek járó – tiszai uszadékfából készített – Tisza-tó Hőse díjat is hazavihette. Harmadik helyen a Decathlon állt a dobogóra.

Forrás: PET KUpa/facebook.com

Nem elégednek meg a begyűjtéssel

A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része – megfelelő szelektálás után – újrahasznosításra kerüljön. A szelektálási munkában idén a csapatok is jelentős részt vállaltak: a hulladék nagyobb részét már a parton vagy saját pethajójuk fedélzetén válogatták át, amivel pluszpontokra tehettek szert.

A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően a PET Kupa civil szervezetként mára a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A Tisza-tavi versenyen gyűjtött hulladék újrahasznosítható része, kb. 60%-a a hazai vállalkozások munkájának köszönhetően kerül vissza az anyagok körforgásába.

A szervezők óriási köszönetüket fejezték ki a résztvevőknek és önkénteseknek, valamint a megvalósításban együttműködő partnereknek, támogatóknak, a Tisza-tó menti önkormányzatoknak és közreműködő egyesületeknek. A II. Tisza-tavi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.

Fotó: PET Kupa

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület idén még két folyami verseny megrendezését tervezi: augusztusban a Felső-Tiszán, szeptemberben pedig a Bodrogon szerveznek pethajós próbatételt. Bár a versenyekre a jelentkezés már lezárult, az év közben megvalósuló környezetvédelmi programokra folyamatosan várják azoknak az önkénteseknek a jelentkezését, akik szabadidejükben különlegeset és hasznosat szeretnének tenni folyóvizeink védelmében.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam