2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztultak az állami erdők

Az Agrárminisztérium (AM) irányításával működő állami erdőgazdaságok 2021. május végéig összesen 12 577 köbméter – négy és fél versenymedencének megfelelő – hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a „Tisztítsuk meg az országot!” kezdeményezés keretében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált kormányzati program célja a felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása és a hulladéklerakás megelőzését segítő infrastruktúra kialakítása volt – derül ki a minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az ország erdőterületeinek felét kezelő állami erdőgazdaságok 2020 őszén, rögtön a kezdetekkor csatlakoztak a hulladékmentesítést célzó kormányzati kezdeményezéshez. A programban részt vevő szervezetek mindegyikénél kiválasztottak olyan helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések további elemzésére. 

Az állami erdőgazdaságok mintaprogramja a Pilisi Parkerdő Zrt. területén indult: közel 200 köbméter szeméttől mentesítettek egy budapesti erdőfoltot Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egész ország megmozdult a tiszta erdőkért

Az e célra kifejlesztett HulladékRadar applikáción keresztül országszerte több mint 1500 köbméter erdei hulladékról érkezett bejelentés. Az erdőgazdaságok azonban nemcsak ezt a mennyiséget gyűjtötték össze és szállították el az erdőkből, hanem további mintegy 11 ezer köbméter olyan szemetet is, amit az erdészek derítettek fel.

Így összességében az előzetes becslést jóval felülmúlva a 12 500 köbmétert is meghaladta az eltávolított illegális hulladék mennyisége.

Az erdei illegális hulladékok között a legnagyobb arányt a háztartási vegyes hulladék adta. A „második helyezett” az építési-bontási hulladék.

Különösen nagy probléma, hogy a természetbe kikerülő veszélyes hulladék és gumiabroncs aránya elérte az országos teljes mennyiség öt százalékát.

A küzdelem folytatódik

Sajnos az illegális hulladéklerakók nagyon gyorsan újraképződnek. Miközben a természetjárók egyre kevesebb szemetet hagynak maguk után, és ügyelnek az egészségük megőrzésében oly fontos szerepet játszó erdők tisztaságára, vannak olyanok is, akik minden figyelmeztetés, kérés ellenére tudatosan károsítják a természetet, és a közösséggel fizettetik meg ennek az árát.

Az illegális szemetelők visszatartására az állami erdőgazdaságok országosan 113 sorompót és 234 kamerát telepítettek a legveszélyeztetettebb területekre.

Az erdők kitakarítására és a további hulladéklerakás megakadályozására az erdőgazdaságok mintegy 274 millió forintra pályáztak sikeresen az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett programban, amihez saját forrásból további mintegy 30 millió forintot biztosítottak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam