2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaghulladékból mennyei desszertek?!

Az Edinburgh Egyetem kutatói felfedezték, hogy a hétköznapi E. coli baktérium segítségével a hulladékból a vanília fő illatanyagát adó vanillin állítható elő.

Az efféle átalakításos újrahasznosítás komoly lökést adhat a körkörös gazdaságnak, amelynek célja a hulladék minimalizálása, a termékek és anyagok minél további használata – mutatott rá a 365.reblog.hu.

Skót kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek révén az élelmiszer- és italcsomagolásra széles körben használt PET egyik összetevőjét, a tereftálsav molekulát az E. coli baktérium kémiai reakciók során vanillinné alakítja.

A kutatók laboratóriumi körülmények között egy összeaprított PET-palackból állítottak elő fogyasztásra alkalmas vanillint.

Hozzátették, hogy azért a biztonság kedvéért még egy sor minőség-ellenőrzésre szükség lesz. A vanillin széles körben használatos vegyület a kozmetikai és élelmiszeriparban, de alkalmazzák tisztítószerek és gyomirtók gyártásakor is. A legfrissebb, 2018-as adat szerint a világ vanillinigénye meghaladta a 37 ezer tonnát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam