2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat

Német kutatóknak sikerült az egyébként hőre érzékeny enzimeket beépíteni a műanyagokba, ami nemcsak a lebontásukat könnyítheti meg, de a forradalmi plasztikból készült tárgyak penésztaszító és öntisztító tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami használatukat is gazdaságosabbá teheti.

Ez a megközelítés eddig nem volt működőképes, mert a műanyagokat olyan magas hőmérsékleten dolgozták fel, hogy az enzimek nem élték túl a folyamatot. A müncheni Intézet kutatói azonban most megoldást találtak a problémára – számolt be róla a Mandiner.

A kutatók porózus szervetlen hordozóba ágyazzák be az enzimeket, így stabilizálva azokat.

Ez ugyan korlátozza az enzimek mobilitását, de lehetővé teszi számukra, hogy aktívak maradjanak, és sokkal magasabb hőmérsékletnek is ellenálljanak.

A folyamat mind a bioműanyagok, mind a hagyományos, kőolajalapú műanyagok esetében működik. Az enzimek a lebomlás elősegítése mellett a műanyag tartósságát és ellenálló képességét is megnövelhetik, például az öntisztító hatásnak köszönhetően, ami az eltömődésre hajlamos műanyag csövek esetében kifejezetten hasznos lehet.

Az intézet a kezdetektől hangsúlyozottan nemcsak kísérleti léptékben gondolkozott, hanem a nagyüzemi alkalmazhatóságra helyezték a hangsúlyt. Mostanra elkészültek 
az első enzimmel kezelt granulátumok, fóliák és öntvények, a beépített fehérjék pedig bizonyítottan megőrizték aktivitásukat. A következő lépésben az anyagok alkalmazhatóságát tesztelik és optimalizálják, különböző felhasználási területeken.

A nehezen újrahasznosítható műanyagok világszerte környezeti és társadalmi problémákat generálnak Fotó: Ars Electronica/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam