2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb illegális szemétszállítmányra bukkantak a román vámosok

A román környezetvédelmi minisztérium az elmúlt hetekben szigorúbb fellépést helyezett kilátásba az országban működő, jelentős szennyezést okozó szemétmaffia felszámolása érdekében.

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, az utóbbi két hónapban a román határrendészet szinte napi rendszerességgel leplez le veszélyes hulladékot tartalmazó konténereket a határátkelőkön, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak.

A Maszol június 22-i tudósítása szerint néhány nap leforgása alatt már a harmadik illegális szemétszállítmányt fedezték fel a román–magyar országhatár borsi átkelő állomásánál.

Ezúttal 46 raklap hulladék ruhaneműt kíséreltek meg szabálytalanul Romániába szállítani.

A környezetőrség beszámolója szerint mintegy 2300 kilogramm használt, hulladéknak minősített ruhaneműt, két fémállványt és 23 elektromos vágógépet Belgiumban indították útnak, és egy romániai vállalkozás volt a címzettje.

A nyomozás során kiderült, a címzett vállalkozás továbbértékesítés és feldolgozás címén hozta volna be az országba a szemetet, miközben semmilyen eszköze sem volt arra, hogy ezt a tevékenységet elvégezhesse. A Bihar Megyei Környezetőrség értesítette az ügyészséget, hogy indítson bűnvádi eljárást a vállalkozás vezetője ellen illegális szemétimport miatt.

A rakományt a határőrök és a környezetvédelmi felügyelők visszafordították a feladónak, a vállalkozásnak pedig megtiltották, hogy további szállítmányokat hozasson be Romániába.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam