2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan itt a műanyagmentes július

Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, melynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet: Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5%-át dolgozzák fel újra. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a műanyagmentes július.

Földünkön a különböző típusú hulladékok közül a műanyag mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben. A PET-palackokból és plasztikzacskókból percenként 1 millió darabot használunk világszerte, az utóbbiak pedig átlagosan 25 perc után már a kukában végzik. A PET-palackok mindössze egyharmada kerül újrahasznosításra.

A műanyagok nagy része ráadásul nem képes a szó szoros értelmében lebomlani: csupán apró részecskékre aprózódik, mikroműanyaggá alakul. Ez a mikroműanyag szennyezi a talajt, az óceánokat, bekerül a táplálékláncba és a szervezetünkbe is.

Hazánkban 2021 júliusától számos egyszer használatos műanyagot betiltanak, 2023-tól pedig az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatók lesznek.

A központi szabályozás mellett az egyéni felelősség is fontos a változás eléréséhez: hiszen az a legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik. Ugyanakkor az életmódunkat egyik napról a másikra gyökeresen átalakítani  nehéz, és sokszor nem is fenntartható elhatározás. Érdemes fokozatosan haladni, és például a műanyagmentes július nemzetközi kihívásaihoz csatlakozva, egy-egy új szokás átvételével elindulni a tudatos műanyaghasználat felé vezető úton.

Mit fogadhatunk meg idén júliusban?

  • Mielőtt elindulunk a boltba, ellenőrizzük, hogy elraktuk-e a vászontáskánkat, kosarunkat: így elkerülhetjük, hogy az üzletben kelljen kérnünk egyszer használatos műanyag szatyrot.
  • A zöldségek, pékáruk szállításához készítsünk/vásároljunk többször használatos zacskókat.
  • Ha megtehetjük, amit lehetséges, csomagolásmentes üzletekben szerezzünk be.
  • Palackozott víz helyett hordjunk magunkkal kulacsot.
  • Kerüljük a felesleges/nehezen újrahasznosítható csomagolásokban kapható termékeket.
  • Nézzünk utána a kozmetikumaink műanyagtartalmának.
  • Válasszuk az eldobható higiéniai termékek, borotvák helyett a többször használatos alternatívákat.
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam