2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Románia lett az európai szemétbiznisz központja

Az ország hatóságai 2019-ig csak elvétve fedeztek fel nagyobb szemétszállítmányokat, 2020-ban viszont már csak a konstancai kikötőkben 382 tonna, míg az idei év első felében már 1812 tonna szemetet találtak.

A Főtér cikke a jelenséggel kapcsolatban Teodor Niţă konstancai ügyész magyarázatát idézi, aki szerint a globális szemétmaffia az olcsó szeméttárolási díjak miatt választja Romániát.

Míg más EU-tagállamokban a díj tonnánként 500 euróra is rúghat, addig Romániában mindössze 17 euró.

Pár évvel ezelőttig Kína volt az illegális szemétexport fő célállomása, de megelégelték az ezzel járó környezetterhelést. „Azóta ők is hozzánk küldik a szemetüket Kanadával, Nagy-Britanniával, Spanyolországgal, Németországgal, Pakisztánnal és Szlovéniával együtt.”

A konstancai kikötőbe befutó tengeri szállítmányok mellett szárazföldön is jelentős mennyiségű hulladék érkezik Romániába Fotó: Acaro/Wikimedia Commons/CC BY

A hajórakományok és határátkelők ellenőrzése mellett az elmúlt hetekben az illegális feldolgozás és hulladékégetés helyszínein is szigorú ellenőrzésekre került sor a tevékenység legális keretek közé terelése érdekében.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: foter.ro
Vissza
Hírfolyam