2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erős, mint a pókselyem, és otthon is komposztálható – ígéretes műanyag készült Cambridge-ben

Fenntartható fordulatot hozhat a műanyagszennyezés egyik legfőbb felelősének számító csomagolóiparban egy friss felfedezés. Brit kutatók nagy mennyiségben rendelkezésre álló növényi fehérjékből állítottak elő a plasztikzacskók anyagához hasonló, vékony filmet.

A Cambridge-i Egyetemen készített növényi alapú, fenntartható anyag számos fogyasztási cikk esetében felválthatja az egyszer használatos műanyagokat, hiszen ugyanolyan erős, mint sok ma használatos műanyag – írta meg a Conversation című amerikai lap nyomán a Napi.hu.

A létrehozott polimerfólia a természet egyik legerősebb anyagának számító pókselyem tulajdonságait utánozza, és molekuláris szinten is úgy néz ki, mint a pókselyem – azonban teljesen vegán.

A növényi alapú műanyaghoz a kutatók nanorészecskéket is adtak, így szabályozni tudták az anyag szerkezetét, hogy rugalmas, ellenálló és tartós filmet hozzanak létre.

Mivel az új anyag megújuló forrásból származik, és a különleges tulajdonságainak köszönhetően számos módon lehet felhasználni, például csomagolóanyagként is, segíthet megoldani a műanyagszennyezés okozta problémák egy részét.

Forrás: Xampla/youtube.com
Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam