2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet

Ugyanakkor az egyszer használatos műanyagok tilalma nem azt jelenti, hogy mától eltűnnek a polcokról ezek a termékek. A korlátozás az újabb készletek beszerzésére vonatkozik: ami az áruházak és vendéglátóipari egységek készletén van, azt még kiárusíthatják.

A hazai szabályozásban az EU egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos irányelvében foglaltak azért jelentek meg kétéves csúszással, mert a háttériparnak és a kereskedelmi láncoknak is ki kellett épülniük, amelyek biztosítják az alternatívát jelentő termékeket – idézi az Index Szebenyi Péter környezetmérnököt, a Klímapolitikai Intézet munkatársát.

A július elsejével életbe lépő rendelet értelmében tiltólistára kerülnek az egyszer használatos műanyagból készülő fültisztító pálcikák, evőeszközök és evőpálcikák, tányérok, szívószálak és italkeverő pálcikák, a lufik és a hozzájuk tartozó pálcák és rögzítőeszközök és az expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók.

Utóbbiak kupakjait és fedeleit sem lehet forgalmazni júliustól, akárcsak az egyszer használatos italtartó műanyag poharakat.

 A műanyag zacskók közül a 15 mikron feletti falvastagságú műanyagból készülőket tiltják be – ilyenek lehetnek tipikusan a bevásárlóközpontok kasszáinál lógó bevásárlószatyrok.

A meglévő készletek fokozatos eltűnésével párhuzamosan – ami a szakember szerint évekig is elhúzódhat – várhatóan bővül a visszaváltható, illetve alternatív tárolásra alkalmas termékekre áttérő vendéglátók köre is. Elkezdik fokozatosan papír- és faeszközökre cserélni a műanyag szívószálakat és evőeszközöket. A csomagolások 99 százaléka megújuló, újrahasznosított vagy harmadik fél által tanúsított, fenntartható forrásból származik majd, és egyszerűen nem lesz tetejük bizonyos dobozoknak.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam