2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosítható fogkrémes tubusokkal rukkolt elő az Unilever

Globálisan évente mintegy másfél billió fogkrémtubus kerül a kukákba, ráadásul mivel jellemzően különböző alapanyagú rétegeket kombináló csomagolási megoldásról van szó, az újrahasznosításukról is hiába álmodozunk.

Az Unilever fenntartható tubussal kapcsolatos kutatási-fejlesztési projektje négy éve indult. A fogkrémtubus eredetileg nem újrahasznosítható műanyagból készül, a belseje az állag megóvása és a hosszú eltarthatóság érdekében tartalmazott egy vékony alumíniumréteget is.

Az új fogkrémtubus HDPE-műanyagból – az egyik, jelenleg is gazdaságosan újrahasznosítható műanyagból – készül.

A gyártó ígérete szerint ez lesz majd a fogkrémpiacon elérhető legvékonyabb műanyag a maga 220 mikronjával, ami jelentősen lecsökkenti az egy tubus előállításához szükséges műanyagmennyiséget. Az Unilever emellett az ipar többi szereplőjét is szeretné változtatásra sarkallni azzal, hogy elérhetővé teszi gyártási technológiáját.

Az Unilever célja, hogy 2025-re a teljes fogkrémportfóliója áttérjen a megújuló tubusok használatára Fotó: unilever.com

Az elméleti feldolgozhatóság gyakorlatra fordítása érdekében a vállalat globális újrahasznosító szervezetekkel is szövetségre lépett, hogy az új tubusokat megfelelően gyűjtsék, illetve hasznosítsák újra. Első lépésben Franciaországban vezetik be az új terméket, és arra biztatják a fogyasztókat, hogy tegyék a Signal fogkrémek tubusait a szelektív hulladékok közé, amikből aztán új tubusok készülhetnek. Az év végre pedig már ugyanezt megtehetik az Indiában élő vásárlók is.

Tavaly a Colgate is lépett a fogápolásból származó hulladék csökkentése érdekében: a Smile for Good-kollekció csomagolásai szintén a széles körben újrahasznosítható HDPE különböző minőségű és vastagságú rétegeinek kombinálásával készülnek, ami egyszerre szavatolja a termék biztonságát és a csomagolás újrahasznosíthatóságát. Az Unileverhez hasonlóan a technológiát versenytársaik számára is elérhetővé tették.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam