2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokaknak még ma is kihívás a szelektív hulladékgyűjtés

Egyre több településen válik elérhetővé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, a színes kukák megfelelő használatát azonban sajnos nem mindenkinek sikerült még elsajátítani. Pedig a papír közé kerülő konyhai hulladék egy egész szállítmányt használhatatlanná tehet.

A városban keletkező hulladék hasznosulása szempontjából fontos lépés volt, amikor Szegeden is kiosztották a sárga kukákat: magán- és társasházak is kaptak ezekből. A Délmagyar értesülései szerint azonban – amit a közszolgáltató is megerősített –, a rendeltetésszerű használat nem megy még mindenkinek.

Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója szerint  a probléma a társasházas, panelházas övezetekben jellemző, ahol új ez a fajta gyűjtés, és eddig csak gyűjtőszigeteken volt lehetőség lerakni a szelektíven válogatott hulladékot.

Szelektív szeméttárolók egy budapesti lakótelepen Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Van, aki nem foglalkozik vele, milyen kukába dobja ki a konyhai szemetet: a szelektív hulladéknak szánt sárga kukákba nemcsak műanyag, fém és papír, hanem konyhai, kommunális szemét, szerves anyag, ételmaradék is kerül.

Pedig teljes szállítmányokat tehet alkalmatlanná a hasznosításra, ha konyhai hulladék keveredik a szelektív közé, mert az ételmaradékok, növényi maradványok megrohadnak, elfolyósodnak, beszennyeznek mindent.

A hanyagság következtében a korábbi 75 százalékos hasznosíthatóság leromlott 50 százalékra – hangsúlyozta az igazgató. Makrai László rámutatott: a szelektív hulladék egy futószalagra kerül, ahol kézzel válogatják. A bomlékony szerves anyag, amit beledobnak közé, már a konyhában elkezd erjedni. A szalagon a válogatók elé kerül, ha másra nem, legalább ezekre az emberekre legyünk tekintettel!

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam