Sokaknak még ma is kihívás a szelektív hulladékgyűjtés
Egyre több településen válik elérhetővé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, a színes kukák megfelelő használatát azonban sajnos nem mindenkinek sikerült még elsajátítani. Pedig a papír közé kerülő konyhai hulladék egy egész szállítmányt használhatatlanná tehet.
A városban keletkező hulladék hasznosulása szempontjából fontos lépés volt, amikor Szegeden is kiosztották a sárga kukákat: magán- és társasházak is kaptak ezekből. A Délmagyar értesülései szerint azonban – amit a közszolgáltató is megerősített –, a rendeltetésszerű használat nem megy még mindenkinek.
Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója szerint a probléma a társasházas, panelházas övezetekben jellemző, ahol új ez a fajta gyűjtés, és eddig csak gyűjtőszigeteken volt lehetőség lerakni a szelektíven válogatott hulladékot.

Van, aki nem foglalkozik vele, milyen kukába dobja ki a konyhai szemetet: a szelektív hulladéknak szánt sárga kukákba nemcsak műanyag, fém és papír, hanem konyhai, kommunális szemét, szerves anyag, ételmaradék is kerül.
Pedig teljes szállítmányokat tehet alkalmatlanná a hasznosításra, ha konyhai hulladék keveredik a szelektív közé, mert az ételmaradékok, növényi maradványok megrohadnak, elfolyósodnak, beszennyeznek mindent.
A hanyagság következtében a korábbi 75 százalékos hasznosíthatóság leromlott 50 százalékra – hangsúlyozta az igazgató. Makrai László rámutatott: a szelektív hulladék egy futószalagra kerül, ahol kézzel válogatják. A bomlékony szerves anyag, amit beledobnak közé, már a konyhában elkezd erjedni. A szalagon a válogatók elé kerül, ha másra nem, legalább ezekre az emberekre legyünk tekintettel!