2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudósok követelik a műanyagszemét drasztikus csökkentését

A szárazföldi és vízi műanyagszennyezettség a tudósok szerint 2016 és 2025 között a duplájára növekedhet, amennyiben nem történik változás.

A becslések szerint a tavakba, folyókba és óceánokba 2016-ban világszerte 9–23 millió tonnányi műanyag jutott. Hasonló mennyiség került a szárazföldi területekre is – közölték a kutatók. Szerintük a gondolkodásmód megváltoztatására és szigorúbb szabályozásra van szükség.

„A műanyag használata mélyen a társadalmunkban gyökerezik, és beszivárog mindenhova a természetben, még azokban az országokban is, melyekben megfelelő a hulladékkezelési infrastruktúra”

– írja Matthew MacLeod, a Stockholmi Egyetem kutatója a Science tudományos lap friss számában megjelent írásában. Mine Tekman, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a műanyagszemét szelektív gyűjtése nem jelenti azt, hogy „varázslatos módon” az máris újrahasznosítható. Technológiai szempontból a műanyag újrahasznosítására sok szabály és korlátozás vonatkozik.

Számos ország, mely jó infrastruktúrával rendelkezik, rosszabb adottságú országokba exportálja a szemetét. A szakértő szerint alapvető problémát jelentenek a biológiailag nem lebomló anyagok. Véleménye szerint drasztikus intézkedésekre, például a műanyaghulladék exportjának tilalmára van szükség.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam