2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindent elárasztó szemét és hulladékimport – az újrahasznosítás viszontagságos helyzete Ukrajnában

Becslések alapján Ukrajna teljes területének mintegy 7 százalékát borítja kommunális hulladék. Ez több mint 42 ezer négyzetkilométert, Dániához mérhető területet jelent. Ugyanakkor az újrahasznosítással foglalkozó cégek részben külföldről kénytelenek beszerezni az alapanyagot – derül ki a Figyelő összeállításából.

Ukrajna ez év januárjától május végéig 1,2 milliárd hrivnya (12,9 milliárd forint) értékben importált hulladékot a környező államokból, miközben az országban keletkező szemét 90-95 százalékát lerakókban, telepeken helyezik el – mutat rá elemzésében Szőlősi Hunor.

Ukrajnában viszonylag kevés hulladékfeldolgozással foglalkozó üzem működik, azok is legfeljebb 70 százalékos kihasználtsággal – de még ezt az eredményt is csupán alapanyagimport révén sikerült elérni – mutat rá a cikk.

Eközben az országban felhalmozódott több mint 50 millió tonna szemét legalább felét másodlagos nyersanyagként lehetne hasznosítani.

Az országban évente mintegy 10 millió tonna háztartási hulladék keletkezik. „Amennyiben kötelező lenne az egyébként 2018 óta törvényben rögzített szelektív hulladékgyűjtés, ennek a mennyiségnek legalább a 30 százaléka a körforgásos gazdaságba kerülhetne” – mutat rá Szőlősi Hunor. Azonban a szemét túlnyomó része vegyesen a lerakókban végzi.

A szervezetlen ukrán hulladékkezelés nyomán a folyókba mosódó szeméttelepek a magyar vízügyet is rendszeresen kihívások elé állítják Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ipari melléktermékek, maradék anyagok kezelésére 2012-ben létrehozott Recycling Solutions társaság vezérigazgatója szerint a szeméttelepek olcsósága jelenti a legfőbb akadályt egy fenntarthatóbb szemétfeldolgozó rendszer kiépítése előtt.

„Egyelőre alternatívaként ott vannak a szeméttelepek, ahová tonnánként 2 euróért lehet elszállítani és lerakni a hulladékot. Amíg az ár ilyen alacsony, mi motiválná az embereket arra, hogy felkeressenek egy távolabbi szemétégetőt, ahol az átvételi ár magasabb?” – teszi fel a kérdést Anufrijev, aki szerint a cél az, hogy EU-s minta alapján oldják meg a problémát.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam