2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a sirálytojásokban is kimutathatók a műanyag nyomai

Egy friss kutatás során a sirályok által lerakott tojásokban találtak műanyagszármazékokat, ami azt jelenti, hogy az állat szervezetében tartósan jelen lehet a műanyag.

Az Exeteri és a Queenslandi Egyetem közös kutatása kimutatta: ftalátok találhatók meg a sirályok frissen lerakott tojásának héjában. A ftalátok szerves vegyületek, a PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek: Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak – írta meg az IFL Science alapján a Greenfo.

A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést.

A szervezetbe elsősorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet, illetve a gyermek fejlődését károsító hatásaik miatt korlátozzák.

A kutatók 13 ezüstsirály (Larus argentatus) tojásait vizsgálták meg, mindegyik legalább hat különböző ftalátfélét tartalmazott. A Marine Pollution Bulletin tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy oxidatív stressz nyomait is felfedezték, ami azt jelenti, hogy az állatok egészségére is rossz hatással vannak ezek az anyagok.

Ezüstsirály a fészkén Fotó: John Haslam/Wikimedia Commons/CC BY

Az igazán aggasztó az, hogy a kutatás szerint nemcsak a madarak szenvednek a ftalátok oxidatív stresszben megjelenő hatásaitól, hanem tovább is adják az utódoknak.

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam