2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A többutas italcsomagolások előnyeit hangsúlyozzák környezetvédelmi szervezetek

Az italcsomagolás visszaváltása hatékonyabbá teszi a PET-palackok újrafeldolgozását, részben mert az egyszer használatos műanyag palackok, fémdobozok nem keverednek más típusú csomagolási hulladékkal. A Humusz Szövetség több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást. 

A szervezetek üdvözlik a visszaváltási rendszerek hazai bevezetését, azonban fontosnak tartják, hogy az egyutas (egyszer használatos) csomagolásokkal szemben előtérbe kerüljenek az újratölthető, többutas csomagolások – közölte a Humusz Szövetség az MTI-vel.

Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állami döntéshozóktól, a szabályozáson dolgozó szakemberektől egyebek mellett azt kérik, hogy vezessenek be az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámokat. Javasolják, hogy vegyék ki a betétdíjas terméket az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól, valamint hogy sztenderdizálják az újratölthető italpalackokat.

A csomagolásokon szerepelnie kell, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolásnál mi a hulladékkezelés megfelelő módja.

A Reloop (nemzetközi környezetvédelmi szervezet) 2021-ben publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben tovább nőtt, és éves szinten elérte a 211 darabot, ami a lakosságra vetítve megközelítőleg 2 milliárd eldobott PET-, alumínium- és üveg italcsomagolást jelent.

Az árhullámmal érkezett műanyag palackokat válogatják a vízügy munkatársai Olcsvánál
Fotó: MTI/Balázs Attila

Kiemelték, hogy egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint ez 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra lenne csökkenthető.

Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

A közlemény szerint meg kell különböztetni az egyutas (egyszer használatos) és többutas (újratölthető) italcsomagolásokhoz kapcsolódó rendszereket. Mindkettőnek a központi eleme a betétdíj, célja pedig hogy a vásárlót anyagilag is ösztönözze a termék csomagolásának visszavitelére – egyutas rendszernél a csomagolás újrafeldolgozása, többutas rendszernél a palackok újratöltése érdekében.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam