2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire környezetbarát valójában a lebomló műanyag?

Most, hogy a tiltólistára került társaik helyettesítésére egyre több ilyen terméket használunk majd, joggal merül fel a kérdés: mennyire váltják be ígéretüket a lebomló műanyagok? 

Az Indexen megjelent összeállítás szerint háromféle lebomló műanyagcsalád létezik. Egy kutatás azonban nem talált olyan „zöld” műanyagot, amely minden környezetben maradéktalanul lebomlott volna.

A PLA egy kukoricakeményítőből készült bioműanyag-fajta. Nagy előnye, hogy komposztálható, és így biológiai úton lebomlik. A tesztben is a komposztálható zacskók teljesítettek a legjobban: tengervízben három hónap alatt tűntek el. A földben azonban még 27 hónap után is fellelhetőek maradtak. Hasonló a helyzet egy mezei hulladéklerakóban is, a szétbomláshoz ugyanis melegre, legalább 60 Celsius-fokra van szükség.

Vagyis a megsemmisítésükhöz speciális környezet, például ipari méretű komposztálótelepek kellenek.

Tovább árnyalja a megítélésüket, hogy előállításuk termőföldet vonna el az élelmiszer-termeléstől, a szelektív hulladékba kerülve pedig ellehetetleníti a kőolajalapú műanyagok újrahasznosítását.

A másik nagy csoportot az ugyancsak biológiai úton, de oxigén jelenlétében lebomló (oxo-degradálódó) műanyagok jelentik. Az anyag széteséséhez napfény és levegő is szükséges. Ezért ha túl mélyre kerül a szeméttelepen, ahol már nincs oxigén, nem indul el a folyamat, ahogy megfelelő nedvességtartalom hiányában sem.

Ráadásul az ilyen anyagokba nehézfémeket (például kobaltot) adagolnak, ami nagy mennyiségben való használatuk mellett a mérgező fémek feldúsulásához vezethet.

A harmadik család a mikrobiológiai úton lebomló műanyagoké. Előállításuk során egy adalékanyagot, méghozzá mikrobák és baktériumok megtelepedését segítő csalogató anyagot kevernek beléjük, a mikrobák pedig szó szerint megeszik a polimerek szénláncait. A folyamat levegő, fény és hő jelenlétében, de anélkül is aktiválódik.

Bár elsőre kecsegtetőnek tűnnek, mégis számos megoldandó problémát vetnek fel a lebomlónak gyártott műanyagok. Ma még nem egyértelmű, melyik technológia árt legkevésbé a környezetnek. Egy biztos: lebomlik vagy sem, akkor leszünk a „legzöldebbek”, ha csak kevés egyszer használatos csomagolóanyagot használunk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam