2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagmentes július jegyében nagyszabású szemétszedési akció indul Esztergomban

A Klímapolitikai Intézet a Szemétirtók szervezettel és a helyi önkormányzattal összefogva nagyszabású szemétszedési megmozdulást szervez Esztergomban 2021. július 24-én. Az akcióban a Duna-part fontos szakaszát tisztítják meg.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a Klímapolitikai Intézet is csatlakozik a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz, amelynek célja, hogy az emberek egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az egyszer használatos műanyagokat.

A közlemény szerint a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2021. augusztus 5–7. között a városban rendezik meg az MCC Fesztet, amivel a szervezők a környezettudatos viselkedés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szemétszedés a Klímapolitikai Intézet „Nem az én szemetem, de az én hazám” elnevezésű megmozdulássorozatának is része.

A Klímapolitikai Intézet közleményében ismerteti, hogy folyamatosan nő a műanyag iránti kereslet a világon, 1950-ben még 2,3 millió tonnát állítottak elő világszerte, ami 2020-ra 367 millió tonnára bővült. A műanyaghulladékok okozta környezeti terhelés egyre nagyobb probléma. 

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a környezetvédelemre általában globális kezdeményezésként gondolnak, pedig a helyismereten alapuló lokális fellépések sokszor hatékonyabbak.

Esztergom látképe – hamarosan alulnézetből sem látszik majd a szemét  Fotó: MTI/Kovács Attila
Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam