2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadkamerának köszönhetően bukott le egy illegális szemetelő

A Magyar Közút 57 helyszínre telepített vadkamerát, az egyik a Budapest–Csömör összekötő úton rögzített egy autóst hulladéklerakás közben. A vállalat feljelentést tett. 

„Ezek a kamerák a körzetükben folyamatos jelzéseket adnak az illetékes diszpécsereinknek, ha pedig valamilyen illegális tevékenységet rögzítenek, akkor rögtön értesítést is adnak szakembereinknek, akik azonnal tudnak intézkedni” – nyilatkozta Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője az ATV Híradójának.

A rendőrség egy év alatt, tavaly március és idén február között közel 1200 embert marasztalt el illegális szemetelés miatt. A kiszabott szabálysértési bírság összege több mint 17 millió forint volt, így egy főre 26 585 forint bírságátlag jutott.

A hulladéktörvény februári módosításával azonban ennél magasabb bírsággal is számolhatnak a szemetelők.

„Körülbelül ilyen 6000 forint és 150 ezer forint között lesz a helyszíni bírság, de ez ugye helyszíni bírság, tehát ez nem azt jelenti, hogy mondjuk valaki környezetkárosítást követ el, és akkor meg fogja úszni egy helyszíni bírsággal. Hogyha környezetkárosítást követett el, akkor az utána ugyanúgy eljárást fog maga után vonni” – húzta alá Kertész Balázs, a Hulladékvadász.hu alapítója.

Illegálisan lerakott szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az országot! program első projektjének helyszínén 2020. augusztusában. A Magyar Közút évente 10-12 ezer tonnányi hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől, ami 1-1,5 milliárd forint közpénzt emészt fel
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam