2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

QR-kódot kapnak a kukák Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó kísérleti programjában a hulladékgyűjtők azonosításával a cég naprakész információkhoz juthat, ami a kukásautók útvonalának jobb megtervezését teszi lehetővé, és a fogyasztókat is nagyobb tudatosságra ösztönözheti.

A rendszerrel kiszűrhetők a szolgáltatást térítés nélkül igénybe vevők, vagyis azok, akik nem fizetnek a szemét elszállításáért, csak kikészítik a gyűjtőedényeket, vagy gyakrabban vitetik el az összegyűlt szemetet, mint ahogyan arra előfizettek.

A kísérleti programba egy budai és két pesti kerület – a II., a X. és a XV. – 12 ezer fogyasztóját vonták be.

A nekik kiküldött, egyedi QR-kóddal ellátott matricákat beolvasva azonnal látható, hogy a szolgáltató az adott tartályhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást biztosít.

A tesztprojekt keretében kifejlesztettek egy, a budapesti hulladékszállítást szervező szakemberek munkáját segítő mobilapplikációt is.

Az FKF szerint a kukák pontosabb nyilvántartása azért is előnyös lesz, mert nagyobb tudatosságra és odafigyelésre ösztönzi az ügyfeleket a hulladékok szelektálása terén. Ettől azt várják, hogy kevesebb hulladékból lesz szemét, ezáltal több papír, fém és műanyag hasznosulhat másodlagos nyersanyagként.

A kísérleti program év végi lezárásakor döntenek majd arról, hogy tovább tesztelik-e a rendszert, vagy bevezetik az egész fővárosban.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam