2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kigyulladt a nagyszalontai hulladéklerakó, hazánkban nem okozott szennyezést a füst

A tűz a város szélén, egy műanyaghulladék-gyűjtő és -újrahasznosító raktárban keletkezett július 9-én (pénteken) hajnalban. Az első jelentések szerint a szél északnyugati irányba, a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé fújta a magas szén-monoxid-tartalmú, sűrű fekete füstöt.

A helyszínre vezényelt 60 tűzoltónak három órán belül sikerült lokalizálnia, kora délutánig pedig eloltania a tüzet. A hulladéklerakóban 1300 tonna újrahasznosítandó műanyagot, illetve már felaprított, szemcsés hulladékot tároltak.

A tűz csaknem 8000 négyzetméteres térséget érintett, emberi sérüléseket nem okozott, de a környezetszennyezés és az anyagi kár jelentős.

A Bihar megyei környezetvédelmi őrség szerint a füst a magyarországi Geszt települést érintette, ezért a román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat az országhatárt átlépő környezetszennyezésről.

Forrás: Redactia Bihoreanul/youtube.com

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője ugyanakkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan ott van a térségben, de péntek estig nem észleltek mérgező anyagot a levegőben.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam