2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

A fiatal holland feltaláló, Boyan Slat által alapított The Ocean Cleanup szemétbefogó hajójának továbbfejlesztett változata júliusban indulhat első bevetésére.

A korábbi rendszerhez hasonlóan a Jenny névre keresztelt szemétbefogó rendszer is  U alakot formáz, amely a tervezők reményei szerint a habokon ringatózó műanyagszemetet mesterséges partok gyanánt lesz képes felfogni a nyílt óceánon.

A The Ocean Cleanup már 2019-ben sikerrel vont ki műanyagot az óceánból az első berendezésük tesztelése során, azonban a nyílt vízen számos nem várt problémába ütköztek, úgy a műanyag begyűjtése, mint a viharok okozta károk elhárítása terén.

Ezért a korábbi változattal ellentétben a Jennyt aktív meghajtással szerelték fel, ami nemcsak a hulladék gyorsabb és hatékonyabb összegyűjtését, a legszennyezettebb területek célzott felkeresését teszi lehetővé, de a viharok elől is hatékonyabban ki tud majd térni.

Fotó: The Ocean Cleanup

A hatalmas terület megtisztításához egyetlen Jenny nem lenne elegendő, így a tervek szerint több gép összehangolt működésével támadnák meg a műanyagszigetet. Az ígéretek szerint az új rendszer a legkisebb, pár milliméteres daraboktól a nagyobb szemétdarabokig képes mindent összegyűjteni, így a hatalmas, akár több tíz méteres szellemhálókat is.

Forrás: The Ocean Cleanup/youtube.com
Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: igenyesferfi.hu
Vissza
Hírfolyam