2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tiltás mellett az emberek tudatossága vethet véget a műanyagszennyezésnek

A műanyaggal kapcsolatos tudatosság terjedőben van, az emberek nyitottabbak a témára, „nem csak a fiatalok, az idősebbek is, elmélyednek a szelektív hulladékgyűjtésben, vagy nem vásárolnak meg olyan terméket, ami tartalmazhat egyszer használatos műanyagot” – fogalmazott a problémás műanyagok betiltása és a műanyagmentes július kapcsán Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa a Magyar Hírlapnak.

Szebenyi Péter elmondta: az évek alatt azt tapasztalta, vannak időszakok, amikor többet szemetelnek az embereknek. A koronavírus-járvány minden bizonnyal ilyen volt. A maszkok felhasználása és azok eldobása olyan mértékben nőtt meg, ami az egyszer használatos műanyagokhoz hasonló nagyságrendű.

Ugyanakkor a környezetmérnök szerint fontos azt is észrevenni, hogy az utóbbi években indultak olyan kezdeményezések, amelyek sikeresen szólították meg az embereket – a rengeteg civil szervezésű vagy állami edukációs programnak van nyoma az életünkben.

„Egyre többen kezdenek tudatosabban gondolkodni, és azt tapasztalom, hogy sokkal többen figyelnek már oda arra, hogy környezettudatosabban éljenek”

– húzta alá Szebenyi Péter, akinek a nevéhez kötődik a Hulladékvadász mozgalom 2015-ös elindítása. Egy olyan weboldalt hozott létre, ahol a lakosság bejelentéseket tehetett illegális hulladéklerakókról. Az oldal országos hírű honlappá fejlődött, ami már nemcsak bejelentésekkel és azok illetékesekhez történő továbbításával, hanem edukációval is foglalkozott.

A szakember arra a kérdésre, hogy mi mindent tiltana még be, azt válaszolta: az egyik ilyen a mosogatószivacs lenne, a másik pedig a samponos, tusfürdős dobozok. Mind a kettőre létezik fenntarthatóbb megoldás: a mosogatószivacs helyettesítésére például tökéletesen alkalmas a luffatök, a tusfürdő, illetve sampon helyett pedig megoldást jelentenek a szappanok – húzta alá a szakember.

Szebenyi Péter szerint sok embert valóban csak tiltással lehet kevesebb műanyagfogyasztásra ösztönözni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: ne feledkezzünk meg arról sem, hogy „a vásárlások alkalmával szavazunk a jövőnkről is, tehát ha környezetbarát termékeket vásárolunk, azzal közelebb kerülünk a zöld jövőhöz”.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam