2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel

A július 1-től hatályos kormányrendelet alapján évente 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot – ételtartó dobozokat, italpoharakat, zacskókat – kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon – tájékoztatta a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az MTI-t.

Két éve, amikor biztossá vált, hogy idén Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendszerébe egyes egyszer használatos műanyagok uniós tilalmát, az érintett termékek volumene még évi 10 ezer tonna alatt volt a szövetség adatai szerint.

Tavaly emelkedett 15 ezer tonnára az elviteles ételdobozoknak, italpoharaknak és hordtasakoknak a koronavírus-járvány következtében jelentősen bővülő mennyisége miatt

– mutatott rá a CSAOSZ. A csomagolószakma érdekképviselete piaci forrásból úgy tudja, a megfelelő alternatívák megtalálása már zajlik: olyanok is a műanyagot helyettesítő termékek gyártásába kezdtek, akik korábban egészen mással foglalkoztak.

Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára a közlemény szerint úgy fogalmazott: bár a rendelet még most is szül némi bizonytalanságot az iparágban, a statisztikák azt jelzik, hogy az átállás már tavaly megkezdődött.

A korábban éves szinten mintegy 15 százalékkal növekvő hazai műanyagcsomagolóanyag-felhasználás értéke (ebbe nem csak a tiltás alá eső termékek számítanak bele) 2020-ban 288 milliárd forintról 268 milliárdra, azaz 7 százalékkal csökkent.

A főtitkár szerint egyelőre átmeneti időszak figyelhető meg az érintett szektorokban – gyorsétkezdék, étel-házhozszállítás, catering, italautomaták –, júliusig ugyanis sokan legalább egy évre elegendő készletet halmoztak fel a rendeletben szereplő műanyag termékekből.

A kormány tavaly februárban hirdette meg a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amely idén július elsejétől tiltja az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát. A tiltásokkal azt szeretnék elősegíteni, hogy Magyarországon egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék a fogyasztók igénybe.
A kormány a tilalommal érintett egyszer használatos műanyag termékeket gyártó cégek technológiaváltását támogatással segítette elő.

Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam