2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Záró szakaszába érkezett a Tisza szennyezésének feltérképezése

A Tisza forrásától a torkolatáig felméri a hulladékszennyezést a PET Kupa csapata. Az IIB – International Investment Bank – támogatásával megvalósuló Clean Water, Happy Tisza elnevezésű projekt záró epizódjához, a Tisza Expedícióhoz érkezett.

A felfedező út során a PET Kupa önkéntesei végighajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hazai Felső-Tisza vidékét már jól ismerik, azonban az ukrán, román és szerb szakaszok szennyezettségéről is szeretnének most képet kapni – derül ki a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleményéből.

Korábban a projekt keretében a Tisza mindkét partján bebarangolták az ártéri erdőt a magyarországi szakaszon, a TrashOut alkalmazásban jelölve a hulladéklelő helyeket. Így született meg a Tiszta Tisza Térkép, ami az alkalmazás webes felülete, ahol folyamatosan frissülnek az online rögzített szennyezett és megtisztított területek.

A Tisza Expedíció július 23-án indul a Tisza forrásától, Kárpátaljáról egy tapasztalt folyómentő kapitány vezetésével.

A magyar határt Tiszabecsnél lépi át, ahol a IX. Tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjti a PET-palackokat.

Csani Kapitány útja a PET Kupa honlapján követhető, élményeiről készülő videós beszámolóit a Facebookon is megosztja. Az expedíciós hajó több helyszínen is kiköt az út során, és kiállításon keresztül mutatja be folyók szennyezettségét, annak okait és a folyótisztító munka eredményeit. A kiállítás mellett a települések lakói folyómentő akciókba is becsatlakozhatnak. A hajó várhatóan szeptemberben éri el a Dunát Titelnél.

Az árhullámmal érkezett hulladék borítja a Tisza felszínét 2021 februárjában Fotó: MTI/Balázs Attila
Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI/OS
Vissza
Hírfolyam