2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát

Rohamtempóban csökkenteni kell az emberiség által felhasznált és eldobált műanyagok gyártását ahhoz, hogy az óceánok ne váljanak holt vizekké – állapította meg egy grandiózus nemzetközi kutatás. 

A Műanyaghullám megtörése címmel megjelent, több mint 150 oldalas tanulmányt alátámasztó kutatásban többek között az Oxfordi Egyetem, a Leedsi Egyetem, az Ellen MacArthur Alapítvány, illetve 17 szakértő vett részt – írta meg a Napi.hu.

Az elemzéseket több mint száz konzultánssal és független szakértővel végezték el, köztük a műanyagipari mechanizmusokat ismerő szakemberektől a civil társadalmi aspektusokban járatos specialistákig terjedt a spektrum.

Az így összegyűjtött információ- és adattömeget végül egyetlen célnak rendelték alá – hogy megmutassák a körforgásos gazdaság megteremtésének módjait, és ezen keresztül a hulladék megszüntetésére ösztönözzék az emberiséget.

A jelentés szerint mindössze 29 éve van az emberiségnek arra, hogy megmentse az óceánokat attól a műanyagtól, aminek az alaptípusait az emberiség csupán a 19. században fejlesztette ki. A műanyag aranykora is csak az 1950-es évektől számolható, ám az akkor évi 2 millió tonnás termelés 2017-ben már 348 millió tonna volt – és a műanyagipar 2040-re ennek a dupláját szeretné/fogja produkálni.

A több műanyag több szennyezést is jelent. Az óceánokban – úgy saccolják – már mintegy 150 millió tonna található belőlük.

A további szennyezés megállításához a jelentés szerint a világnak drasztikus intézkedéseket kell végrehajtania, és a következő két évtizedben más technológiák, más anyagok, más megoldások révén 80 százalékkal csökkenteni kell a műanyag-kibocsátást. Ennek egyetlen módja az azonnali, ambiciózus és összehangolt cselekvés – áll a jelentésben, amely szerint bár a szabályozások az újrahasznosításra és az ártalmatlanításra fókuszálnak, a megoldás a felhasználás megszüntetésében lenne.

Neked ajánljuk
A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete Megtisztult az újpesti Szilas-patak A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam