2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel a határ mentén Romániában

A román–magyar határszakasz mentén, 12 helyen felszerelt szerkezetek célja, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését, miután az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon – jelentette ki Nagyváradon Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi miniszter tájékoztatója szerint a következő hónapokban mérik fel, hova kellene felszerelni ezeket a szerkezeteket, amelyek nem engedik, hogy tovább haladjanak a víz által sodort különböző hulladékok.

Tánczos Barna emlékeztetett, hogy az elmúlt években sokszor hatalmas mennyiségű hulladék került át Magyarország területére a folyóvizeken keresztül. A miniszter júniusban látogatott Magyarországra, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel találkozott, és egyebek mellett a folyami szennyezésekről is beszéltek.

Megállapodtak, hogy Románia konkrét lépéseket tesz a további szennyezések megelőzése érdekében.

A 12 helyszín azonosítása után várhatóan az idén meghirdetik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárást, és a román kormány finanszírozni fogja ezeknek a szerkezeteknek a megépítését. A holland nagykövetség támogatásával Románia elhelyezett már ilyen hulladékmentesítő szerkezeteket, ezek tapasztalatát felhasználva terjesztik ki a védőrendszert a határ teljes szakaszára.

Áder János köztársasági elnök korábban levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Levelében az államfő emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

A Vásárosnaménynál felállított gépláncnak rendszeresen munkát ad a tiszai árhullámmal Romániából és Ukrajnából érkező kommunális hulladék 
Fotó: MTI/Balázs Attila
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam