2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hej, ha az a sok haj mind hasznosulna!

A környezettudatos szalontulajdonosok egy csoportja arra ösztönzi a fodrászokat az Egyesült Királyságban, hogy gondoskodjanak a hulladékok, köztük a  töméntelen levágott haj újrahasznosításáról.

A levágott emberi haj komposztáláshoz, energia előállításához vagy akár az olajszennyeződések megtisztításához is alkalmazható – derül ki az Euronews riportjából.

A szakemberek szerint egy kilogramm haj akár nyolc liter olajat is képes felszívni. A hajszűrők használatának ötlete az Egyesült Államokban született, és már valódi katasztrófákban is kipróbálták, például amikor egy évvel ezelőtt egy japán tartályhajó elsüllyedt Mauritius partjainál.

Fry Taylor, a Green Salon Collective egyik alapítója szerint Nagy-Britannia lemaradt a levágott haj újrahasznosításában, ezért tavaly nyáron megalakította az olyan fodrászokból és szalontulajdonosokból álló kollektívát, amely tenni akar a bolygó jövőjéért.

Fotó: geehairimages/via Wikimedia Commons/CC BY 2.0

„A világ más országaiban vannak újrafeldolgozó rendszerek a fodrászszalonok számára” – mondta Taylor. Az Egyesült Királyságban és Írországban egyszerűen nincs infrastruktúrájuk. Nem várunk még öt vagy 10 évet, amíg a kormányok vagy az önkormányzatok működtetik ezeket a rendszereket, csináljuk meg magunk” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban 50 futballstadiont tölthet meg a fodrásziparban keletkező hulladék évente. A legtöbb szemetet, beleértve az alufóliát, a színes csöveket és a vágott haj 99 százalékát, egy hulladéklerakóra szállítják.

Forrás: euronews/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam