2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robot veszi fel a harcot a csikkekkel

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől szabadul meg nem megfelelő módon. A szennyező anyagokkal teli műanyag füstszűrők akár 1000 liter vizet is képesek elszennyezni. Az apró, ám annál kártékonyabb hulladék összegyűjtésére dolgozott ki sajátos megoldást egy holland startup.

Bár a fejlett világban erőteljesen visszaszorulóban van a dohányzás, az eldobott cigarettacsikkek még mindig komoly veszélyt jelentenek a környezetünkre, hiszen vízzel érintkezve egy füstszűrő több mint 30-féle mérgező anyagot engedhet szabadjára.

Ezért is lenne különösen fontos a strandokon heverő csikkek begyűjtése, ám ez a homokos talaj miatt korántsem egyszerű feladat.

Erre kínál megoldást a BeachBot (BB) nevű takarítórobot, amivel egy holland startup, a TechTics állt elő. Az önjáró masina gépi tanulással trenírozott mesterséges intelligencia segítségével szúrja ki a homokba ágyazódott cigarettákat, majd fésűszerű karjaival kiemeli őket. A strandok látogatói egy Microsoft-alkalmazáson keresztül küldött, csikkekről készült képekkel járulhatnak hozzá a készülék hatékonyságának fejlesztéséhez.

A szeptemberben már élesben is tesztelt BB 30 perces bemutatója alatt 10 csikket gyűjtött be a hollandiai Scheveningen strandon.

Forrás: Microsoft/youtube.com
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: pcworld.hu
Vissza
Hírfolyam