2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavasszal is eredményesen zárult a telefongyűjtő kampány

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használtmobiltelefon-visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A 2021-es év is nehezen indult, de sem a Covid–19-vírus, sem a hőség nem fékezte meg a mobilkampány gyűjtőit: 53 szervezet 612 kilogramm telefont gyűjtött össze.

A vírushelyzet ellenére is sikerült további gyűjtőpontokat létrehozni, a gyűjtők aktívan mozgósították környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját idén tájékoztató webinár és animációs videófilm is segítette. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kampány folytatódik, 2021. szeptember 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

A legeredményesebb gyűjtők eszmei értékű díjakban részesülnek. Idén a szervezők két különdíjat is kiosztottak: A kampányban részt vevő legeredményesebb vállalat, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. az intézet programjának keretében csimpánz-örökbefogadást kapott ajándékba.

A kampányban részt vevő legjobban teljesítő kisvállalat és intézmény, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba „Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy 2 órás Zöld Iroda-képzést a KÖVET Egyesület szervezésében.

Fotó: Követ/facebook.com

A kommunikációs különdíjat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara érdemelte ki. Saját szervezésű RE-MOBIL: Újra passzoljuk vissza! elnevezésű megyei kampánya során az óvodákat és iskolákat, az önkormányzatokat, a kamarai tagokat, a vállalkozásokat és saját irodáit is mozgósította. 

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok –  gorillák, bonobók és csimpánzok – élőhelyét és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ha a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

Neked ajánljuk
Az öreg mobilok tanúsítják: a körkörös gazdaság sikere a fogyasztókon is múlik Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását Elő a lapkákkal! Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: kovet.hu
Vissza
Hírfolyam