2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa

Kilencedik alkalommal szervez a Felső-Tiszán hulladékgyűjtő PET-hajós versenyt a Természetfilm.hu Egyesület. A szombattól augusztus 8-ig, főként az Ukrajnával közös határvizeken megvalósuló rendezvényen a résztvevők saját építésű pillepalackhajóikkal a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti szakaszát tisztítják meg.

Az eseményhez a Tisza Expedíció is csatlakozik, amely július 23-án a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indult. A programon részt vevők Tiszabecsnél lépik át a magyar határt, ahol a IX. Felső-tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjtik majd a PET-palackokat.  A környezetvédelmi eseményen részt vevők ezúttal a folyó szennyezettségéről szeretnének pontos képet kapni – közölte a Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

A felfedezőúton a PET Kupa önkéntesei végighajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hulladékgyűjtésben részt vevő csapatok a hétvégén a tiszabecsi kempingben pillepalackokból építik meg hajóikat, majd hétfőn délelőtt rajtol a mezőny. 

A IX. Felső-tiszai PET Kupán debütáló Pontonkonvoj: a három összekapcsolt elemből álló úszómű különböző funkciókat lát el a folyón.

A  PET Kupa szervezői évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehetne megkönnyíteni a folyótakarítási akciókat, hogyan lehetne tisztálkodási lehetőséget biztosítani a folyómentőknek. A problémát a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült megoldani. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon, megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése.

Fotó: PET Kupa

Az Tisza Expedíció a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával megvalósuló Tiszta Víz, Boldog Tisza projekt záró epizódja. A program részeként született meg a Tiszta Tisza Térkép, amely a TrashOut mobilapplikáció webes felületeként mutatja a hulladéktérképezés és a versenyek során online rögzített szennyezett területeket és a megtisztított folyószakaszokat.

A IX. Felső-tiszai PET Kupa tizenhat rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam