2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa

Kilencedik alkalommal szervez a Felső-Tiszán hulladékgyűjtő PET-hajós versenyt a Természetfilm.hu Egyesület. A szombattól augusztus 8-ig, főként az Ukrajnával közös határvizeken megvalósuló rendezvényen a résztvevők saját építésű pillepalackhajóikkal a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti szakaszát tisztítják meg.

Az eseményhez a Tisza Expedíció is csatlakozik, amely július 23-án a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indult. A programon részt vevők Tiszabecsnél lépik át a magyar határt, ahol a IX. Felső-tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjtik majd a PET-palackokat.  A környezetvédelmi eseményen részt vevők ezúttal a folyó szennyezettségéről szeretnének pontos képet kapni – közölte a Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

A felfedezőúton a PET Kupa önkéntesei végighajóznak a folyón, és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hulladékgyűjtésben részt vevő csapatok a hétvégén a tiszabecsi kempingben pillepalackokból építik meg hajóikat, majd hétfőn délelőtt rajtol a mezőny. 

A IX. Felső-tiszai PET Kupán debütáló Pontonkonvoj: a három összekapcsolt elemből álló úszómű különböző funkciókat lát el a folyón.

A  PET Kupa szervezői évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehetne megkönnyíteni a folyótakarítási akciókat, hogyan lehetne tisztálkodási lehetőséget biztosítani a folyómentőknek. A problémát a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült megoldani. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon, megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése.

Fotó: PET Kupa

Az Tisza Expedíció a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával megvalósuló Tiszta Víz, Boldog Tisza projekt záró epizódja. A program részeként született meg a Tiszta Tisza Térkép, amely a TrashOut mobilapplikáció webes felületeként mutatja a hulladéktérképezés és a versenyek során online rögzített szennyezett területeket és a megtisztított folyószakaszokat.

A IX. Felső-tiszai PET Kupa tizenhat rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam