2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar–szlovák együttműködésben tisztul meg az Ipoly

A folyó megtisztítását az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól két civil szervezet, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Duna–Ipoly Sportegyesület kezdeményezte. A határ mindkét oldalán fekvő folyó menti települések részvételével, önkéntesek bevonásával megvalósuló esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság államfője.

„A háromnapos, evezőscsapatok, valamint hulladékgazdálkodási és vízgazdálkodási vállalatok segítségével, a Magyar Országos Horgász Szövetség közreműködésével, a területileg illetékes megyei és települési önkormányzatok támogatásával megvalósuló kezdeményezés jó példája a napjainkban egyre fontosabbá váló, teremtett világunk megóvásáért felelősséggel cselekvő szemléletnek és egy jó ügy érdekében való közösségi cselekvésnek is” – idézi a Felvidék.ma a szervezők közleményét.

A Nagy Ipoly-takarításra 2021. augusztus 13–15. között, az Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig terjedő hétvégén kerül sor.

A kezdeményezésnek köszönhetően idén lehetőség adódik Ipoly napjának méltó megünneplésére a folyón, amely a közlemény megfogalmazása szerint nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket. A kezdeményezés célja a folyó és a partszakasz emberi erővel történő megtisztítása az összegyűlt hulladéktól az Ipolygalsa és Szob közötti közel 175 km hosszú szakaszon.

A program szerint 2021. augusztus 13-án és 14-én reggel 9 órakor több kikötőben száll vízre az Ipoly megtisztítását végző közel 200 önkéntes. Délután az önkénteseknek lehetőségük nyílik megismerkedni az Ipoly menti településeken a helyi szokásokkal. A szállásokon az éjszakára is maradó, a határ mindkét oldaláról érkező résztvevők számára lesz lehetőség a baráti kapcsolatok elmélyítésére. Másnap folytatódik az Ipoly megtisztítása.

Az esemény során a két V4-es ország képviselői közös nyilatkozatban rögzítik, hogy hagyományteremtő szándékkal minden év Ipoly-napját követő hétvégén erőfeszítéseket tesznek a folyó megóvása érdekében. A program nemcsak környezetünk megóvására, hanem egyben sportolási lehetőségre és a környékbeli települések, az egyedülálló szépségű helyi környezet megismerésére is lehetőséget nyújt a résztvevők számára.

Az Ipoly folyó éjszaka a szlovákiai Ipolyvisken
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: felvidek.ma
Vissza
Hírfolyam